donderdag 20 september 2012

Gondelvaart

Traditioneel is de maand september in Alphen a/d Rijn een feestmaand met allerlei activiteiten in het dorp. Dat begint al met de oldtimerdag, altijd op een zaterdag, wanneer de binnenstad overladen wordt met oldtimers, voertuigen in de ruimste zin des woords (dus niet alleen maar auto's, maar ook bijvoorbeeld tractoren, motors, bussen, bromfietsen e.d.). Voorafgaand aan de "tentoonstelling" doen de deelnemers een rondje Alphen en trekken altijd veel bekijks. Op Prinsjesdag, of liever gezegd
-avond is het de beurt aan de Gondelvaart: een optocht over de Oude Rijn van sloepen, boten, zeilschepen en groter varend materieel, die allen voorzien zijn van feestverlichting. De bruggen van Alphen staan dan geruime tijd open om alle boten door te laten. Op de woensdag na Prinsjesdag wordt de feestmaand afgesloten met de Jaarmarkt, een 5 km lange slinger van marktkraampjes, rommel- en antiekmarkt, kindervrijmarkt, allerlei sportieve optredens en natuurlijk veel muziek. De basisscholen krijgen hier vrij voor en zelfs het voortgezet onderwijs heeft een verkort rooster. Uiteraard is er ook kermis in het dorp. Afgelopen dinsdag ben ik voor het eerst in de dertig jaar dat ik hier woon naar de Gondelvaart wezen kijken. Het was koud en we kregen ook nog een fikse regenbui op de koop toe, maar ik heb wel wat plaatjes kunnen schieten. Gisteren was ik al vroeg op de Jaarmarkt, maar wat was het toch slecht weer: regen- en onweersbuien met hagel, echt heel jammer. Gelukkig klaarde het 's middags wel op, maar toen was ik alweer thuis. Voor dit jaar zit het er weer op, hopelijk is het volgend jaar beter weer!!
Bedankt voor het kijken en tot gauw!September is the month in my hometown with lots of traditional festivities.It all starts with "oldtimerday", held every year on a Saturday when lots of oldtimers (not only cars, but also buses, bikes and trucks) are being showcased in the centre of the town. Festivities continue with the "Gondelvaart" a parade of illuminated boats of all kinds on the Old Rhine. All bridges are blocked for roadtraffic that evening for at least half an hour, in order to let the fleet pass. At Wednesday (the day after the "Gondelvaart") there is the Annual Fair, with lots of activities and shopping bargains. I have been living in this town for almost 30 years now and last Tuesday it was my first time ever to watch the "Gondelvaart", because I wanted to get some photos. Don't know if I'll be attending next year, because it was cold at the riverbank and heavy rains poured down on us!! Next day the weather still hadn't improved, so I got all wet all over again when visiting the Annual Fair!! Thunder, lightning, heavy showers, hailstorms, you name it, we got it! I'll try my luck next year, hopefully the weather will be better then!
Thanks for watching, see you soon!


2 opmerkingen:

  1. Lijkt me wel mooi die gondelvaart! Fijn dat je toch wat foto´s hebt kunnen maken! Jammer dat het bij jullie zo regent, hier is het kouder, maar het zonnetje schijnt nog aardig dus proberen we veel buiten te zijn... Groetjes, Gerrina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat gezellig zo'n gebeuren. Ik houd daar wel van. Zoals ik ook altijd present was met de vierdaagse week in Nijmegen. Niet als wandelaar, maar er gebeurde zoveel.

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat! Dank je wel alvast!
Thanks for leaving a comment! I appreciate it a lot!
Sylvia